Risskov Efterskole står på mål for fagligheden - krydderet med globalt udsyn og stærke rødder

Risskov Efterskole er en efterskole med rødder i det lokale, og med vinger ud i det globale. En urban skole. Tæt på storbypulsen i Aarhus, roen ved vandet og stilheden i skoven. De bærende søjler i skolens virke er sport, kreativitet og kultur, og de bliver foldet ud i en dagligdag af dannelse, demokrati, fritænkning og selvstændighed.

Af: Michael Winther

Risskov Efterskole er for alle. En efterskole med højt til loftet og åben og imødekommende for alle uanset hvilke interesser, faglighed, trosretning eller politisk overbevisning, man har. Det handler om rummelighed og troen på livet. Om et positiv livssyn hvor man bliver opmærksom på egne evner og potentialer. Et udviklende socialt fællesskab med rettigheder og pligter, og et lærings- og skolemiljø hvor man er sammen 24/7 365 dage om året. Det er rammen om Risskov Efterskole, som samtidig ikke er bleg for at kvittere Europas store tænkere og filosoffer, som bl.a. Rossau, Voltaire, Kirkegaard og Kant, for det idegrundlag de som et fintmasket net har lagt, som fundament for skolens hverdag. Fritænkning, frihed og mangfoldighed.

Klar til livet

Sapere Aude er skolens motto, som betyder vov at være vis, og det er netop den pædagogiske tilgang, der gennemsyrer lærergerningen på skolen, og som føres videre til den enkelte elev. På Risskov Efterskole handler det nemlig om at indgyde selvtillid, og at være nysgerrig og interesseret på egne og andres vegne. Om at turde stå ved sine meninger, og om at tage ansvar for samfundet og udviklingen af det. Kort fortalt: at kunne omsætte viden til handling for fællesskabets bedste.

- Det er naturligvis en forpligtende størrelse at være efterskoleelev. Vi er sammen hele tiden, og det er hverken mere eller mindre end hele tiden. Det skal man lære. Der skal slibes kanter, der skal formes, der skal opleves, der skal respekteres og der skal meningsudveksles under en ordentlig og fair tone. Det er det, der står i zenit for vores uddannelsesvirke sammen med den faglige udvikling, hvor vi følger beskrivelserne og kravene i Folkeskolens Fælles Mål. Det betyder, at eleverne er klar til næste step i livet, nemlig valg af ungdomsuddannelse. Vi klæder dem faktisk på til at kaste sig over en ungdomsuddannelse med ildhu og flid. Ja faktisk kaste sig over livet med en fornyet energi, og en tro på sig selv og den verden, vi alle er en del af, fortæller efterskoleforstander på Risskov Efterskole René Jacobsen.

Fornuftig balance

Eleverne på Risskov Efterskole bliver mødt af gamle og stolte traditioner, selvom efterskolen kun er fem år gammel. Det skyldes, at skolen siden starten af 1900-tallet har dannet ramme om en Husholdnings- og Landbrugsskole, der nu er erstattet til fordel for en fuldblods efterskole, med alt hvad det rummer af sociale aktiviteter, nye venskaber, spændende oplevelser, udlandsrejser og en ambitiøs og målrettet folkeskoleuddannelse.

Der er i alt otte linjefag på programmet på Risskov Efterskole der spænder fra Surf/Ski/Freesport, Basketball, Dans og Sport Explore over Grafisk Design og Kunst, Design & Fashion samt Mad& Gastronomi til linjen International, der er skræddersyet til de elever, der er ekstra nysgerrig på verden.

- Helt i tråd med Rossaus idealer om frihed i tanke og ånd, har vi bygget vores unikke efterskoleprogram op omkring en matrix, så eleverne selv kan designe deres ophold, og forfølge deres interesser. Vi hylder mangfoldigheden, og derfor skal den naturligvis også komme til udtryk på den måde vi effektuerer vores uddannelsesarbejde på. Bestemt med respekt for opgaven om at forberede de unge til en ungdomsuddannelse, men også i respekt for enkeltindividets behov for at kunne udtrykke sig gennem sit potentiale og interesser. Derfor sikrer matrixen en fornuftig balance mellem boglige fag, kreative fag og sociale aktiviteter, forklarer René Jacobsen.

Cambridge på programmet

Som et særligt tilbud udbyder Risskov Efterskole den såkaldte Cambridge International Examinations, der er en internationalt anerkendt grunduddannelse på folkeskoleniveau, og hvor der udelukkende undervises på engelsk. Undervisningen forløses i et globalt perspektiv med fokus på fem hovedområder. Det er sprog, videnskab herunder socialvidenskab, matematik og kreative processer.

- Mulighederne er mangfoldige på vores efterskole, og der er bestemt også plads til elitesportsudøvere i vores klasser, da vi har et formaliseret samarbejde med Elite Sports Akademi Aarhus, hvad angår træning for vores elever. Men det er også vigtigt af få frem, at alle elever er på en udlandsrejse under opholdet. Her får udvidet deres dannelse, åbnet horisonten og bygget på i erfaringsgrundlaget. Set og oplevet nye leveformer og levevilkår, og på den måde få øjnene op for de globale udfordringer og muligheder. Bl.a. har vi en samarbejdsskole i Kenya, som linjen International, lige har besøgt, og det er noget af en øjenåbner med hensyn til hvor forskellige levevilkårene er afhængigt af, hvor du er født, siger René Jacobsen.