Kan man forberede sig til en international karriere allerede fra 9. eller 10. klasse og have det sjovt samtidigt?

På Eisbjerghus Internationale Efterskole fornemmes stemningen allerede i foyeren hvor unge fra hele verden tager imod.

Af: Ina Frandsen

På væggene hænger der utallige billeder fra hele verden. Man kan stå og drømme sig til det farverige Indien, hvor køerne går på vejene. Man kan beundre Kinas ældgamle buddhistiske templer. Måske spekulerer man på, hvordan livet er på en kinesisk eliteskole? Eller man kan undre sig over, hvad de mon laver nede i EU parlamentet? Men man behøver ikke at undre sig ret længe, for en studietur med fagligt indhold på Eisbjerghus går netop til Bruxelles. Ligeledes går udvekslingsrejserne til Kina, Indien, Japan, Frankrig eller Spanien.

Og hvis du måske tænker, du mangler sprogkundskaberne, så kan du få engelsk helt op på nørdeniveau og blive. god til tysk og fransk, for ikke tale om at lære spansk, kinesisk eller japansk på begynderniveau. Man kan opnå certifikater i tysk/Göthe og i fransk/DELF og i samarbejde med Cambridge i fagene English, Mathematics og Global Perspectives.

– Det er okay, at være fagligt stærk her, samtidig med man er social engageret, bryder Mads Poulsen, forstander, ind. Vi har lagt de faglige og sociale kompetencer i en morter. Vi vil gerne vise, at man rent faktisk både kan rejse og få mange faglige kompetencer samtidigt her på skolen. Undervisningen understøtter forståelsen for den kultur man besøger. Vores formål er, at give vores elever interkulturelle kompetencer, der kan lære dem at indgå aktivt i en global verden. Uanset om man drømmer om at blive bilingeniør i Tyskland eller vil arbejde med miljø i Afrika. Når vores elever er ude, ligger de ikke på en strand, men er antropologer der er nysgerrige på kulturen og traditionerne i det nye land og hos værtsfamilien.

Besøg fra udlandet

– Det er rigtig vigtigt, at vi gensidigt bidrager til samarbejdet med vores udvekslingspartnere. Så vi gør meget for de udenlandske udvekslingselever, der kommer her på besøg. Og vi har hele tiden volontører fra andre lande. Lige nu har vi en fra England og en fra Østrig, og tidligere på året en fra Kina, så eleverne mærker det internationale ikke kun på udvekslingsrejserne, men også i hverdagen på skolen, siger Mads Poulsen.

Det næste jeg ser på min rundtur er deres store spisesal med store vinduespartier, det føles næsten som om man allerede er ude i naturen. En trappe strækker sig ned i den store park.

– Vi bruger parken både i undervisningen og til boldspil, jamen, på en sommerdag så er det en helt særlig oase vi har, hvor elever kan trække sig lidt væk og hygge eller arbejde i grupper på projekter, kommenterer Mads Poulsen.

Et af projekterne kan være Eis+ projekter, hvor alle elever kan søge om at repræsentere skolen ved konferencer i udlandet. Her skal de ca. 20 elever, der hvert skoleår får muligheden, samarbejde med elever fra andre lande om et tema, f.eks. vand som ressource eller om lighed.

Eisbjerghus har lige indgået to nye partnerskaber. Et med en skole i Nordindien og et med en anerkendt fransk skole der ligger i Paris’ latinerkvarter.

– Vi tror på, at det moderne Frankrig får større indflydelse efter englændernes Brexit og med Macron som præsident, uddyber Mads Poulsen, så vi er rigtig glade for det nye partnerskab, og for at kunne tilbyde franskundervisning, det er der ikke så mange skoler der gør længere. Der er planer om et partnerskab i Seoul, hvor de første gæster allerede kommer i januar 2018. Sydkoreanerne er ret vilde med det danske efterskoleliv, så det bliver en ny og spændende udveksling der kan udfolde sig.

Det er en faglig efterskole. Vi er unge, som går op i vores skole. Der er en kultur om, at man vil noget med det. Samtidig er et ophold på Eisbjerghus meget mere end det. Efter skoletid har vi det normale efterskoleliv.

Efter undervisningen er der overalt elever der finder sammen om sociale ting, som at se en film eller mødes om fælles aktiviteter på skolen. Selvom efterskolen lægger vægt på både faglighed og udveksling, så er der stadig plads til det, Mads Poulsen kalder for ”det fede efterskoleliv”.

– Vi er seriøse med hensyn til faglighed og alle skal have mulighed for at blive fagligt bedre i løbet af et skoleår på Eisbjerghus uanset baggrund, siger han. Det harmonerer med, hvad Natascha Zander Lindegaard fra 10. klasse på Eisbjerghus giver udtryk for.

Pre-camp – oplev et efterskoleår på 24 timer

– Vi har fået tilbagemeldinger fra sidste års besøgende på Pre-camp, at det var helt vildt fantastisk, siger Mads Poulsen, og så er de slet ikke så nervøse den første skoledag, for de ved allerede hvor lærerværelset ligger, og har mødt nogle af de andre elever. Når vi afholder Pre-camp i februar kan de unge mennesker få en komprimeret smagsprøve på efterskolelivet og nogle af vores fag, som kinesisk, idrætscross eller japansk kunst. De vil kunne spørge nuværende elever om alt muligt i ”Den varme stol”.

En nuværende elev, Carl Emil Sølund Bager, beskriver det sådan her.

– Før jeg startede på Eisbjerghus, tog jeg ned og besøgte skolen henover en weekend. Det er jeg mere end glad for, at jeg gjorde. Der prøvede jeg at sove på et af elevernes værelser, spise måltider på skolen, have valgfag, opleve den hygge der opstår på skolen og som noget af det bedste, mødte jeg en del af dem, som jeg endte med at starte på skolen sammen med. Pre-camp’en på Eisbjerghus var en helt unik mulighed, som jeg bestemt ikke fortryder jeg meldte mig til.

Så hvis man er klar til en kulturel smeltedigel af socialt fællesskab og utrolige rejseoplevelser, så er opfordringen hermed videregivet til alle videbegærlige og eventyr-lystne unge mennesker.

Tilmeld jer til Pre-camp på Eisbjerghus d. 3.-4. februar 2018 på www.eisbjerghus.dk

Lige før jeg går ud af parken og igen er udenfor efterskolens univers, bliver jeg lige mindet om Efterskolernes Aften allerede d. 10. januar 2018 kl. 18 - 21. Her kan forældre få mere at vide og deres børn kan begynde deres drømmerejse ud i en global verden.